Ο πρώτος συσταθείς σύλλογος Καστορίου: ΑΓΑΘΟΕΡΓΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ, ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑ- Γράφει η Μαρία Στελλάκου

Ο κύριος σκοπός των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχεία Ν. Λακωνίας είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού του Νομού Λακωνίας, καθώς και η διάθεση και η με ποικίλους τρόπους αξιοποίηση όλου του αρχειακού πλούτου. Υπηρετώντας το χώρο αυτό, συχνά βρέθηκα κατά τη διάρκεια της ταξινόμησης αρχειακού υλικού, ενώπιον εγγράφων, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον, καθώς το περιεχόμενό τους έχει σχέση με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των απλών ανθρώπων της καθημερινότητας.

Περισσότερα: Ο πρώτος συσταθείς σύλλογος Καστορίου:...

“Kαι του χρόνου στην πατρίδα” - Οι Έλληνες της Πολωνίας

Γράφει η Κάρεν-Καλίσα Χιώτη

Φέτος πέρασα το ορθόδοξο Πάσχα στην Βαρσοβία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 87,2 % των Πολωνών είναι καθολικοί και μόνο 1,3 % ορθόδοξοι. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας αναγνωρίστηκε αυτοκέφαλη το 1924 και προεδρεύεται από του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε πάρα πολλές δυσκολίες με το κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά με την κατάρρευσή του το 1989, ξεκίνησε την πρόοδό της, κτίζοντας καινούργιους ναούς, μοναστήρια κτλ. 

Περισσότερα: “Kαι του χρόνου στην πατρίδα” - Οι Έλληνες της...

Το δικαστικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γράφει η Κάρεν-Καλίσα Χιώτη

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδρύθηκε το 1952, και είναι ένα από τα επτά θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ερμηνεύει το δίκαιο της ΕΕ ώστε να εξασφαλίζει την ομοιόμορφη εφαρμογή του σε όλα τα κράτη μέλη, και διευθετεί νομικές διαφορές ανάμεσα στις εθνικές κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν επίσης να προσφύγουν σε αυτό ιδιώτες, επιχειρήσεις ή οργανισμοί, εάν θεωρούν, ότι έχουν υποστεί ζημία εξαιτίας δράσης ή αδράνειας ενός οργάνου της ΕΕ ή του προσωπικού της.

Περισσότερα: Το δικαστικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Οι Έλληνες στην Αργεντινή- Γράφει η Κάρεν-Καλίσα Χιώτη

Σε ολόκληρη τη γη ζουν μέχρι σήμερα διασκορπισμένοι εκατομμύρια Έλληνες, και μεταξύ των χωρών με σημαντική παρουσία Ελλήνων μεταναστών είναι η Αργεντινή, χώρα την οποία είχα την τύχη να επισκεφτώ αρκετές φορές.

Περισσότερα: Οι Έλληνες στην Αργεντινή- Γράφει η Κάρεν-Καλίσα...

Η Παιδεία στη χώρα των θαυμάτων

childrenstn ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ περάσει ούτε πέντε μέρες από το θαύμα που συνετελέσθη στο δήμο Αθηναίων, κατά δήλωση του πιο αρμόδιου, του ίδιου του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου και στην, κατ' άλλους, "χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας" συνετελέσθη και δεύτερο θαύμα. Αυτή τη φορά μείζον και εντυπωσιακότερο του πρώτου. Οι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοκαπιταλισμού, επέτυχαν ό,τι εδώ και χιλιάδες χρόνια προσπαθούσαν γενεές επί γενεών, δηλαδή τη βελτίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου μεγάλης μερίδας των μαθητών των σχολείων της επικράτειας, έτσι που εντός μηνών αυτό, το κατ' άλλους αποτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα, παρήγαγε τους αρίστους των μαθητών ανά την υφήλιο.

Περισσότερα: Η Παιδεία στη χώρα των θαυμάτων